Een gemeente voor onze kinderen en gezinnen
Anderlecht is een jonge gemeente. Bijna 5% van de bevolking is jonger dan 4 jaar en bijna 18% is jonger dan 11 jaar. Wij willen een gemeente die kindvriendelijk is. Kinderen hebben rechten in de gemeente, niet als toekomstige volwassenen, maar als volwaardige burgers. We streven naar een gemeente waar de overheid zelf kwalitatieve kinderopvang organiseert en onze kinderen niet overlaat aan grote internationale kinderopvangbedrijven. Een gemeente waar kinderen zelfstandig en veilig gebruik kunnen maken van de openbare ruimte en infrastructuur. Een gemeente met een gevarieerd en toegankelijk aanbod van vrijetijdsactiviteiten en vakantiekampen. In een kindvriendelijke gemeente is er voortdurend dialoog tussen beleidsmakers, het maatschappelijk middenveld en de kinderen zelf, waarbij de kinderen hun ideeën en meningen kunnen delen.
Wat wij willen
Eén. Meer publieke crècheplaatsen voor onze kinderen
- Bijna 1000 kinderen staan op de wachtlijst voor een plaats in een gemeentelijke crèche in Anderlecht. De gemeente biedt een van de laagste percentages (20%) crècheplaatsen per kind in een publieke opvang. Wij willen het kinderopvangaanbod van de gemeente uitbreiden, zodat er voldoende plaatsen zijn in publieke crèches en ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen toevertrouwen en zelf kunnen werken.
- We zetten alles op alles om het crècheproject (56 plaatsen) in de wijk Scheut, dat sinds 2014 stil ligt, weer op gang te brengen.
- We nemen extra personeel aan om te voldoen aan de normen van ONE en Kind & Gezin, en om een buffer te creëren voor langdurige afwezigheden.
- Met het vergroten van het aantal opvangplaatsen vereenvoudigen we het inschrijfproces. Een inschrijving in een Franstalige crèche kan al plaatsvinden zodra de zwangerschap is bevestigd, net zoals nu al het geval is in de Nederlandstalige crèches.
- We introduceren kwalitatieve, betaalbare biologische maaltijden in de publieke crèches.
- Bij elk groot vastgoedproject eisen we de bouw van een publieke crèche met minstens 49 plaatsen.
- We maken de omgeving van crèches veiliger door verkeersveilige wegen aan te leggen en de snelheid van auto’s te verlagen.
Twee. Vrijetijdsbesteding en openbare ruimte
- We zorgen voor voldoende parken en speelterreinen in de wijken. Elk kind moet binnen 300 meter van huis een veilige en onderhouden speeltuin of speelterrein hebben.
- We willen “kindvriendelijke zones” creëren: elk plein en park moet veilig zijn en ingericht voor gezinnen en kinderen, met bijvoorbeeld speeltoestellen en straatmeubilair.
- Onze openbare ruimtes zijn ontworpen met kinderen in gedachten: veilige plekken met speelvoorzieningen waar kinderen welkom zijn.
- We zorgen voor toegankelijke en betaalbare sport- en culturele kampen voor kinderen tijdens de vakanties.
- We versterken de academies zodat ze activiteiten kunnen organiseren in de scholen op woensdagmiddag.
- We willen dat gemeentelijke zalen ook beschikbaar zijn voor privé-evenementen. Inwoners moeten de mogelijkheid hebben om ruimtes te reserveren voor bijeenkomsten en belangrijke gebeurtenissen.
- We willen veilige wijken en straten: we maken de wegen en fietspaden veiliger, sensibiliseren de weggebruikers, nemen maatregelen tegen snelheidsovertredingen en plaatsen verkeersdrempels op plekken waar veel kinderen komen en in woonwijken.
- We plaatsen drinkwaterfonteinen en openbare toiletten in parken en op speelterreinen.
- We werken samen met horecaondernemers om plekken te creëren met toegankelijke verschoontafels en schone openbare toiletten.
- We organiseren regelmatig gratis gemeentelijke activiteiten voor kinderen en gezinnen, zowel in de openbare ruimte als binnen, zoals animaties, spelletjes, theater en sport.
Drie. Informatie en participatie van kinderen
- We streven naar een actieve communicatie met kinderen via verschillende kanalen, zoals scholen.
- We bieden hen meerdere manieren om hun mening te uiten, bijvoorbeeld door enquêtes bij het verlaten van de school, vergelijkbaar met de "Big Ask" van RedFox, maar ook door naar hen te luisteren in de scholen.
- We willen empathie en inclusie in het onderwijs bevorderen door hier binnen de gemeentelijke scholen aandacht aan te besteden.
- We investeren in kinder- en jongerenorganisaties. Deze bieden een tweede thuis, een veilige omgeving om te groeien, problemen te bespreken en nieuwe dingen te ontdekken.
- Voor iedereen die betrokken is bij het sociaal-pedagogisch werk met jongeren en de kinderopvang, zorgen we voor voortdurende opleiding en begeleiding.
- De gemeente moet zich inzetten om het label "Kindvriendelijke Stad" te behalen. https://www.childfriendlycities.org/building-child-friendly-city