De PVDA, altijd aan jouw kant, om een solidaire gemeente te verdedigen die er is voor al haar inwoners
Een gemeente die haar inwoners respecteert
Al jaren ontwikkelt de PVDA een visie op de gemeente die sterk verschilt van die van de meeste traditionele partijen. Wij zien de toekomst van Anderlecht vanuit de behoeften van de meerderheid van de bevolking. We rekenen op de creativiteit van de Anderlechtenaren, op hun nieuwsgierigheid en talenten om samen aan de gemeente te bouwen. We zetten in op solidariteit, tussen de inwoners, maar ook tussen de gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. We willen dat de burgers centraal staan in de verandering van onze gemeente en bij de belangrijke politieke beslissingen. Een project dat de burgers volledig over het hoofd ziet en zonder hun instemming wordt opgezet, is gedoemd te mislukken. Het beste voorbeeld hiervan is het mobiliteitsplan Good Move, dat de PVDA als een van de eerste partijen heeft bekritiseerd. Burgeroverleg zal dan ook centraal staan in al onze belangrijke politieke projecten.
Een gemeente die in dienst staat van haar inwoners, betekent een goed functionerende en toegankelijke administratie. We willen de dienstverlening aan de bevolking versterken en niet langer accepteren dat het drie maanden of langer duurt om een afspraak te maken. Hiervoor moeten we een einde maken aan het jarenlange beleid waarbij het vertrekkende personeel niet meer vervangen wordt. We willen een gemeente die werkgelegenheid in de publieke sector creëert, die geeft om het welzijn van haar werknemers en burgers. We willen garanties voor de inzet van Artikel 60 en stoppen met de flexibilisering van het personeel. Met andere woorden, we weigeren bezuinigingen door te voeren bij ons gemeentepersoneel en willen het integendeel zelfs versterken.
De Anderlechtenaren verdienen meer respect. Dit betekent onder andere dat er leefbare en aangename wijken moeten komen. We willen een einde maken aan de vuiligheid op onze straten en de illegale stortplaatsen. Hiervoor willen we de diensten aan de bevolking versterken, zoals bijvoorbeeld het opzetten van mobiele afvaldiensten aan huis voor mensen met beperkte mobiliteit. Ook willen we de preventie versterken en de basisregels van netheid doen naleven door de inzet van een speciale "netheidsbrigade" die kan waarschuwen, sensibiliseren en ook straffen. Respect voor de Anderlechtenaren betekent ook dat ze 's nachts kunnen slapen en zich veilig voelen. Sommige wijken worden dagelijks getroffen door geluidsoverlast. We willen strenger optreden tegen bedrijven die de buren niet respecteren en een quotum vaststellen voor nachtelijke horecagelegenheden binnen een bepaalde perimeter. We zullen ons ook inzetten voor de heropening van wijkcommissariaten en een verhoogde aanwezigheid van wijkagenten.
We willen een gemeente zonder verkeersproblemen, waar het openbaar vervoer voorrang krijgt en waar de veiligheid van voetgangers en fietsers gewaarborgd is. Zonder echter de auto uit onze wijken te weren, die nog steeds nodig is om naar het werk te gaan.
Boodschappen te doen, kinderen naar de crèche te brengen, naar avondactiviteiten te gaan, enzovoort. Geen repressieve ecologie, maar een mobiliteitsbeleid dat alternatieven biedt en alle weggebruikers accepteert. We willen ook een rechtvaardig parkeerbeleid, dat niet wordt gebruikt om geld uit de zakken van de burgers te halen, en dat elke inwoner met een auto een parkeerplaats garandeert.
We willen een einde maken aan armoede, met de vicieuze cirkels die ze met zich meebrengt, en aan die ongezonde concurrentie tussen gemeenten die erop gericht is de armsten naar de buurgemeentes te verdrijven. We willen een gemeente waar alle inwoners in aanmerking worden genomen, een gemeente zonder tweederangsburgers, zonder angst, zonder racisme en zonder verdeeldheid. Een gemeente die verenigd is om alle uitdagingen aan te gaan die zich voordoen.
Een gemeente waar mensen op de eerste plaats komen
Bij het schrijven van het programma voor Anderlecht vragen we ons altijd af: voor wie en ten koste van wie wordt de gemeente beheerd?
Wij willen een gemeente die durft te breken met de liberale logica van het Gewest, die met ambitie de belastingen voor grote bedrijven durft te verhogen. Anderlecht heeft het geluk dat er op haar grondgebied een groot aantal multinationals zijn gevestigd: Colruyt, Ikea, Decathlon, Delhaize, Aldi, Cora, enz. Zij moet profiteren van al deze rijkdom die zich in handen van een klein aantal mensen bevindt. Dit is een manier om nieuwe inkomsten te genereren die ten dienste staan van de arbeiders en gezinnen, zonder een cent uit hun zakken te halen. Met de PVDA hebben we een nieuwe belasting op multinationals gestemd, we willen in deze richting doorgaan en zelfs nog verder gaan.
We willen een gemeente die een ambitieuze politiek voert op het gebied van de bouw van sociale en openbare woningen, door ontwikkelaars via de stedenbouwkundige lasten te verplichten betaalbare woningen te bouwen. In plaats van de sleutels tot de gemeente aan de grote projectontwikkelaars te overhandigen die liever dure luxewoningen bouwen, zoals langs het kanaal of in de Erasmuswijk bijvoorbeeld. Of in plaats van een gigantische privéparking onder het Dapperheidsplein te bouwen, wat het autoverkeer zal doen toenemen en de parkeertarieven duurder zal maken.
We willen de samenwerking met de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en Citydev versterken zodat Anderlecht zijn beschikbare bouwruimte toewijdt aan openbare en sociale woningen, die tegemoetkomen aan de noden van de meest kwetsbaren en de middenklasse. We zullen een einde maken aan de miljoenenverkoop van ons openbaar patrimonium enkel en alleen om te voldoen aan de hebzucht van private projectontwikkelaars. We moeten het openbaar patrimonium terug in handen nemen om openbare voorzieningen en groene ruimten te kunnen bouwen.
Wanneer we openbare ruimten inrichten en wijken groener en aangenamer maken, moeten we er altijd voor zorgen dat de bewoners die er wonen, kunnen blijven, en niet op termijn worden vervangen door bewoners met hogere inkomens door de stijgende kosten van het levensonderhoud en de huurprijzen. Anders zullen de volksklassen altijd in gettowijken leven en kunnen de hogere klassen profiteren van de nieuwe voorzieningen. We willen toegankelijke en diverse winkels voor iedereen. We willen dat iedereen in aangename wijken kan wonen, zonder onderscheid, met winkels en diensten die aan de behoeften van iedereen voldoen.
Wij staan voor een gemeente die in dienst staat van de mensen, een gemeente die niet te koop is voor projectontwikkelaars en betonbaronnen. Een gemeente die ernaar streeft om aan de behoeften van haar bevolking te voldoen, dankzij de organisatie en mobilisatie van haar inwoners.
Het recht op de gemeente, in plaats van citymarketing
De afgelopen jaren hebben we consequent een ideologie blootgelegd en bekritiseerd die alle partijen in de meerderheid delen: een liberaal beleid dat de belangen van de privésector en de concurrentie tussen gemeenten belangrijker maakt dan de noden van de bevolking. Dit liberale citymarketingbeleid is gericht op het aantrekken van hoge inkomens naar Anderlecht, ten koste van de andere mensen. En zelfs al beweren ze het tegendeel, de traditionele partijen laten de overgrote meerderheid van de Brusselse bevolking in de steek.
Is dit iets noodzakelijk en natuurlijk? Helemaal niet, het is een bewuste politieke keuze. De belangen van de grote spelers in de vastgoed- en bouwsector en die van de machthebbers binnen de politieke partijen raken steeds meer met elkaar verweven. De laatsten stellen zich steeds meer in dienst van de eersten. Er wordt steeds minder getwijfeld om stedelijke ruimtes aan de private belangen van een kleine groep te verkopen en het gemeentelijk patrimonium uit handen te geven. Hierdoor verliest de gemeente geleidelijk aan de controle over haar eigen ruimtelijke ontwikkeling, terwijl de privésector steeds meer ruimte krijgt om grotere winsten te behalen.
De gemeente moet haar status van stad terugkrijgen en stoppen met te worden beschouwd als een marketinginstrument, als een simpele handelswaar. De gemeente is de plaats waar de burgers samenleven, waar ze wonen, waar ze werken, waar ze boodschappen doen en zich vermaken. Het woord "gemeente" komt van de term "gemeenschap". Een gemeentebestuur moet ervoor zorgen dat elke inwoner een fatsoenlijke woning heeft, de best mogelijke leefomstandigheden, een gezonde omgeving, maar ook dat iedereen zich gemakkelijk kan verplaatsen en kan ontspannen. De behoeften van de inwoners moeten de prioriteit van de gemeente zijn.
Laten we duidelijk zijn, we hebben de keuze tussen twee tegenovergestelde visies. Een commerciële visie die prioriteit geeft aan beton en privébelangen. En een publieke visie die prioriteit geeft aan mensen en een grotere fiscale rechtvaardigheid. Dit is de inzet van de verkiezingen. Welke visie is het best geschikt voor onze 21ste eeuw: de gemeente die wordt verkocht aan projectontwikkelaars of de gemeente op maat van de mensen?
Voor ons, de partij van rebellen, is de keuze gemaakt. Het zal de gemeente zijn die op maat is van de mensen. We gaan de gemeente heroveren.