Een inclusieve gemeente voor mensen met een handicap
De solidaire en diverse samenleving die de PVDA voorstaat, wil kinderen en mensen met een handicap een breed scala aan mogelijkheden bieden. De inclusieve samenleving die de PVDA wil opbouwen, laat mensen met een handicap niet aan hun lot over. Een inclusieve samenleving is essentieel om "verschil" net zo normaal te maken als leeftijd, geslacht, huidskleur of kledingstijl. Inclusie van mensen met een handicap vraagt om een collectieve en structurele aanpak, met voldoende middelen in elke levensfase. Deze kwetsbare mensen en hun naasten moeten geholpen, begeleid en ondersteund worden, met respect voor hun specifieke behoeften en wensen. We benadrukken ook dat mensen met een handicap zelf betrokken moeten worden bij beslissingen die hen aangaan—zij kennen hun situatie immers het best. Zoals het bekende citaat luidt: "alles wat je voor mij doet, maar niet met mij, doe je tegen mij."Handicap raakt aan alle aspecten van het leven, vanaf de geboorte, met uitdagingen op elke belangrijke levensfase. Voor de PVDA moet de samenleving oplossingen bieden voor deze problemen, gebaseerd op de realiteit en met als doel dat elke persoon met een handicap zijn of haar volledige potentieel kan benutten.
Wat wij willen
Eén. Inclusief onderwijs, vanaf de crèche
- Opening van inclusieve crèches die zowel horende kinderen als dove/slechthorende kinderen opvangen, met als doel deze praktijk in alle crèches van de gemeente te generaliseren en de nodige opleiding voor het personeel te voorzien.
- Oprichting van een inclusieve school, van kleuter- tot en met middelbaar onderwijs.
- Zorg voor passende opleiding voor educatief personeel, van crèche tot middelbaar onderwijs.
- Invoering van systematische screeningsprocessen (bijvoorbeeld voor autisme) vanaf de crèche om vroege diagnose en passende begeleiding mogelijk te maken, zowel binnen als buiten de onderwijsstructuur.
- Samenwerking van onderwijsinstellingen (crèches, scholen, enz.) met gespecialiseerde verenigingen en diensten om personeel en ouders te ondersteunen en op te leiden indien nodig.
- Toegang voor kinderen met een handicap tot gemeentelijke speelplaatsen en buitenschoolse activiteiten onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde prijs als kinderen zonder handicap, mogelijk gemaakt door de inzet van extra opgeleid personeel.
- Informatie- en educatiesessies over affectief en seksueel leven voor jongeren met een handicap, hun naasten en ouders, aangepast aan de specifieke handicap.
Twee. Het recht op aangepast wonen
- We willen publieke opvangstructuren creëren voor mensen met een zware afhankelijkheid.
- We voorzien een quotum van 5% aangepaste woningen in sociale en publieke huisvesting voor mensen met een beperkte mobiliteit. We zetten renovatieprojecten op om deze quotums te bereiken.
- We maken het mogelijk om in semi-zelfstandigheid te wonen in publieke woningen, door collectieve of individuele woningen met dagelijkse ondersteuning aan te bieden.
- We faciliteren, voor wie dat wenst, zelfstandig wonen met behulp van medische, sociale en psychologische ondersteuning vanuit de gemeente.
Drie. Werk: een recht voor iedereen
- We stellen een quotum van 5% gehandicapte werknemers in de gemeentelijke openbare diensten in. We voeren regelmatig een onderzoek uit naar de situatie van gehandicapte werknemers.
- We stellen een plan op met kortetermijn- en middellangetermijndoelen en voorzien extra middelen om het quotum van 5% te bereiken.
- Om dit quotum te halen, voorzien we een aangepast oriëntatie- en opleidingstraject voor mensen met een handicap.
Vier. Toegankelijke ruimtes, vervoer en openbare diensten
- We maken alle openbare gebouwen toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit.
- We trainen gemeentepersoneel om op een geschikte manier mensen met een handicap te verwelkomen en hen door te verwijzen naar de juiste diensten.
- We creëren een centraal contactpunt voor burgers met een handicap en hun naasten. Dit loket moet informatie en begeleiding bieden over wonen, onderwijs, werk en, indien nodig, doorverwijzen naar geschikte diensten en verenigingen in de gemeente.
- Bij de vele evenementen die door de gemeente worden georganiseerd, voorzien we specifieke aanpassingen: toegankelijkheid voor mensen met een beperkte mobiliteit, gebarentolk, aangepaste signalering voor visuele en mentale handicaps.
- We verstrekken "cultuurcheques" aan mensen met een handicap.
- Bij renovatiewerken aan de wegen zorgen we voor trottoirs die geschikt zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit.
- We verstrekken taxi-cheques voor mensen met een handicap en zetten sociale taxi’s in, ook ’s avonds en in het weekend.
- We zorgen ervoor dat schoolbussen voor gespecialiseerde scholen de prioriteitswegen mogen gebruiken om de reistijd voor kwetsbare kinderen te beperken.
Vijf. Handicap en democratie: een stem en een plaats voor iedereen
- We wijzen een referentiepersoon aan binnen het gemeentepersoneel om mensen met een handicap te begeleiden bij administratieve procedures.
- De gemeente zal de behoeften van gehandicapten in kaart brengen: aantal mensen met een handicap, soorten handicaps, enz.
- We richten een adviesraad voor mensen met een handicap op. We zorgen ervoor dat de gemeente de adviezen van deze raad respecteert.
- We betrekken mensen met een handicap bij de verschillende werkzaamheden die hen direct aangaan (wegen, huisvesting, enz.).
- We lanceren bewustwordings- en informatiecampagnes over handicap en de verschillende aspecten ervan binnen de gemeente — elkaar beter leren kennen, is beter samenleven.
- We maken de gemeentelijke website toegankelijk voor verschillende soorten handicaps en creëren een sectie die gewijd is aan de beschikbare hulpdiensten.