Een gemeente die voor haar inwoners zorgt
Geen enkele sector is zo afhankelijk van menselijk werk als de gezondheidszorg. Het is de sector die tijdens de COVID-crisis tot het uiterste ging en die vocht om een beetje respect van de politiek terug te winnen. Dag na dag zetten duizenden mensen zich volledig in om patiënten te verzorgen. Toegang tot gezondheidszorg is een fundamenteel recht. Toch worden steeds meer mensen gedwongen hun doktersbezoek uit te stellen om financiële redenen. Het aantal wijkgezondheidscentra is beperkt. In ziekenhuizen en geestelijke gezondheidsdiensten zijn de wachtlijsten vaak lang. Wie geld heeft, kan zich een plaats veroorloven die de wachtlijst overslaat, wat de tweesporengeneeskunde versterkt: snelle en toegankelijke zorg voor wie het zich kan veroorloven en trage zorg voor de anderen. We willen beter voor Brussel. We stimuleren de oprichting van wijkgezondheidscentra in elke wijk en eisen de nodige middelen voor de uitvoering en ontwikkeling van het geïntegreerde sociale gezondheidsplan.
Wat wij willen
Eén. Een wijkgezondheidscentrum in elke wijk
- We kiezen voor een wijkgezondheidscentrum per wijk dat eerstelijnszorg biedt volgens een- multidisciplinaire aanpak: wijkgezondheidscentra waar men gratis naar zijn huisarts kan gaan, zoals bij Geneeskunde voor het Volk. In 2020 was 15% van de Brusselaars ingeschreven in een wijkgezondheidscentrum. Het is duidelijk dat we er meer nodig hebben. Daarom ondersteunen we de oprichting van nieuwe forfaitaire wijkgezondheidscentra door de financiering van nieuwe gebouwen en subsidies om artsen, verpleegkundigen en onthaalmedewerkers naar deze prioritaire sector te trekken.
- Weinig mensen kennen het systeem van derdebetalerssysteem aangeboden door de wijkgezondheidscentra. We zullen de wijkgezondheidscentra van het officiële netwerk promoten om mensen aan te moedigen zich in te schrijven.
Twee. Toegankelijke en kwalitatieve ziekenhuizen, te beginnen met de ziekenhuizen die afhankelijk zijn van de Brusselse gemeenten
- De gemeente moet het Iris Ziekenhuizen Zuid (IZZ), waarvan zij aandeelhouder is, zo goed mogelijk ondersteunen en haar samenwerking met het Joseph Bracops-ziekenhuis versterken. Ze moet de garantie zijn voor een sterk en toegankelijk openbaar ziekenhuis, tegen de commercialisering van de zorg.
Drie. Voldoende centra voor geestelijke gezondheidszorg
- Wij streven naar het afschaffen van de wachtlijsten voor toegankelijke psychotherapie.
- Wij investeren in centra voor geestelijke gezondheidszorg die toegankelijk zijn voor buurtbewoners.
- We hebben een aanpak die streeft naar harmonisatie van de geestelijke gezondheidszorg. We faciliteren de mogelijkheid om Franstalige zorgverleners Nederlandstalige patiënten te laten behandelen en vice versa, met een taalcursusaanbod dat tijdens de werktijd wordt gegeven.
- Wij besteden bijzondere aandacht aan mensen die het moeilijkst toegang hebben tot psychotherapie, bijvoorbeeld door ervaringsdeskundigen en interculturele bemiddelaars te betrekken.
- Wij versterken de transversale samenwerking tussen wijkgezondheidscentra, centra voor geestelijke gezondheidszorg en de hele sector van preventie en eerstelijnszorg en garanderen de nodige middelen om de uitwerking van de zorgbekkens (van het PSSI) tegen 2029 te financieren. Wij maken deze samenwerking structureel.
Vier. Niemand wordt in de steek gelaten
- We versterken de eerstelijnszorg, en we verdedigen de integratie op middellange termijn van alle patiënten in éénzelfde eerstelijnszorg, ongeacht hun verblijfs- of sociale situatie.
- Vandaag past elk OCMW zijn eigen toegangsbeleid tot zorg toe voor zijn begunstigden. Er moet een uniform beleid zijn voor alle OCMW's, gebaseerd op best practices. Om een effectieve toegang tot eerstelijnszorg te garanderen, eisen wij het algemene gebruik van de gezondheidskaart door alle Brusselse OCMW's. Via deze gezondheidskaart hoeft de patiënt niet langer voor elke behandeling en elk medicijn een voorschrift of toestemming van het OCMW te vragen en hoeft hij de zorgkosten niet langer zelf voor te schieten (deze worden gedragen door het OCMW).
- Wij vinden dat de procedure voor Dringende Medische Hulp (DMH) vereenvoudigd moet worden, ook voor mensen zonder papieren. De procedures moeten worden geharmoniseerd voor gebruikers, maatschappelijk werkers en zorgverleners, door de MediPrima-software snel toegankelijk te maken voor alle zorgverleners en apothekers.
- Wij implementeren een uniforme procedure die een soepele overdracht zonder onderbreking van MediPrima mogelijk maakt wanneer de rechthebbende van OCMW verandert.
- Momenteel kunnen in sommige gemeenten alleen artsen die op hun grondgebied werken door het OCMW worden erkend. Dat is onlogisch. Patiënten die van gemeente veranderen, moeten hun huisarts kunnen behouden. Laten we ons inspireren door gemeenten zoals Schaarbeek, Evere of Sint-Joost, waar de woonplaats van de patiënt bepaalt of een arts door het OCMW kan worden erkend of niet.
Vijf. Gezonde voeding
- We creëren collectieve kantines in scholen en gemeentelijke diensten (crèches, rusthuizen), met gezonde, biologische en goedkope maaltijden.
- We weigeren partnerschappen met multinationals zoals Sodexo, zoals momenteel het geval is in de OCMW-rusthuizen, en integreren de keukenservices zoveel mogelijk.
- Wij willen de voortzetting en ontwikkeling van het project P.A.N.I.E.R.S, dat momenteel een vijftiental gezinnen in staat stelt te profiteren van biologische en lokale groentemanden tegen gereduceerde prijzen.
- Wij organiseren buurtbanketten: gezellige momenten op buurtniveau waar lokale kwaliteitsvolle voeding wordt aangeboden om gezonde culinaire praktijken te promoten, sociale banden te creëren en momenten van nabijheid en lokale democratie te bevorderen.